MEEST GESTELDE VRAGEN

Zoek je vraag hieronder

Boekhoudkundige vragen (4)

U heeft een appartement op het gelijkvloers, moet u dan betalen voor het gebruik van de lift? Uw residentie bestaat uit meerdere blokken, moet u ook betalen voor het poetswerk van de andere blok? De verdeelsleutels van uw VME werden in eerste instantie bepaald in de basisakte. Het is mogelijk dat deze daarna werden aangepast in de loop der jaren tijdens algemene vergaderingen. U vindt terug hoe de kosten verdeeld zijn op uw afrekening die u ontvangt vlak voor de algemene vergadering plaats vindt.

Het principe: wat ten dienste staat van één mede-eigenaar is privatief. Dat waar iedereen gebruik van maakt of kan van maken is gemeenschappelijk. De omschrijving vindt u terug in de basisakte en/of het reglement van mede-eigendom. Als er twijfels bestaan, worden deze gedeelten van het gebouw of de gronden die tot het gebruik van alle eigenaars of van enkelen onder hen bestemd zijn, geacht gemeenschappelijk te zijn.

Maandelijks wordt er gevraagd een vast bedrag te storten op de zichtrekening van uw VME (en misschien in uw geval ook op een betaling op de spaarrekening voor het reservekapitaal). Hoe moet die betaling eruit zien? Deze dient gestort te worden aan

  • Naam: VME ‘naam VME
  • Adres: Adres van het gebouw
  • Bedrag: dit wordt bezorgd door uw dossierbeheerder
  • Mededeling: naam van de eigenaar van het kavel 

Het makkelijkste is dat u van deze betaling een ‘Bestendige opdracht’ maakt. Dat kan op twee manieren:

  1. U gaat naar de bank en vraagt aan het loket dit voor u in orde te maken
  2. In uw Online Banking van bijna alle banken is het mogelijk om dit in te stellen.

Hoe kun je verschillende syndici vergelijken als het gaat om prijs? We merken dat hier enige verwarring rond bestaat. De ene is van mening dat ze een goedkope syndicus hebben, de andere denkt dat hij een dure syndicus heeft terwijl ze misschien gewoon hetzelfde ereloon betalen.

Aan wat is deze verwarring dan te wijden?
Eerst en vooral moeten we een onderscheid maken tussen de gemeenschappelijke kosten en het ereloon van de syndicus. Vaak worden deze twee met elkaar verward. De gemeenschappelijke kosten zijn een verzameling van alle uitgaven van de VME. Het gaat om kosten van water, elektriciteit, liftonderhoud, poetsen en dergelijke. Het ereloon van de syndicus is slechts een onderdeel van deze gemeenschappelijke kosten.

Load More